• Sambata, 13.01.2018
  • Ora: 19:00
  • eatrul Radu Stanca

adaptare scenică Sanda Anastasof după un scenariu de Lars von Trier
– spectacol nerecomandat tinerilor sub 12 ani –
REGIA: Radu Alexandru Nica
DISTRIBUŢIA: Ofelia Popii, Diana Fufezan, Dana Taloş, Marius Turdeanu, Ciprian Scurtea, Liviu Vlad, Nicu Mihoc, Adrian Matioc, Dan Glasu, Cristian Stanca, Ioan Paraschiv

 

ADAPTARE SCENICĂ: Sanda Anastasof;
SCENOGRAFIE ŞI LIGHT DESIGN: Dragoş Buhagiar;
MUZICĂ ŞI SOUND DESIGN: Vlaicu Golcea;
VIDEO: Daniel Gontz;

Cu greu se putea gasi o tema mai putin abordata de teatru în ultima vreme decât credinta, spiritul de sacrificiu, (auto)depasirea limitelor umane. Majoritatea textelor actuale vorbesc în exces despre omul care se complace în propriul marasm intelectual si moral, nu ne mai intereseaza în teatru individualitati care aspira la ceva, care sa aiba idealuri, ne intereseaza sa ne identificam neputintele cu personaje strivite de propria viata care, cu un scârbavnic pleasure in pain, îsi descriu prolixele decaderi.
Stiu ca sunt patetic, stiu ca nu sunt trendy sau up-to-date, însa unui subiect tragic îi sade bine o abordare în care îti asumi riscul de a fi ridicol ori desuet, fara a te ascunde în dosul parodiei, oricât de inteligenta ar fi ea. Mi se pare calea cea mai onesta. În fond, nu am ce sa spun mai mult decât ca, în acest punct al vietii mele, am simtit intens nevoia sa vorbesc despre un om al exceselor generoase – nu întâmplator femeie si nu întâmplator handicapat mental, despre cât de importanta e si cât curaj consecvent incumba cunoasterea de sine (care nu e defel conditionata de intelect) despre dragostea care nu este dragoste pâna nu ofera totul, despre minunile care ne înconjoara si pe care, cu debordanta prostie, ne obstinam sa nu le vedem, orbiti de orgoliu si de goana dupa iluzionismul spectacolului ieftin caruia îi permitem sa ne domine.
Reperele spirituale ne lipsesc atât de atroce astazi, încât am avut impulsul irepresibil de a oferi spectacolul publicului ca pe un adjuvant de dragoste, mult prea absent în alimentatia noastra sufleteasca.
(Radu Alexandru Nica)

VIAŢA LUI BESS (BREAKING THE WAVES)
Etichetat pe:    

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *